Makteliten pleier hverandre

I artikkel datert 8.januar 2019 skrev vi om koblingen mellom politikere og klimaprofitørene. Den artikkelen er svært relevant ift til de siste dagers nyheter om Oljefondets nye sjef, Nicolai Tangen, som er beskyldt for smøring og kameraderi etter eliteseminaret i USA.

Oljefondets nye leder ble headhuntet til jobben i Oljefondet, av en hodejeger som han kjente fra før. I søknaden oppga Tangen Regjeringsadvokat Fredrik Sejerstad som referanse. De har vær forlovere for hverandre, og faddere for hverandres barn. Sejerstad var deltager på turen til USA.

Nicolai Tangen er kjent for å være rundhåndet. Han er den som kjempet frem å bygge om kornsiloen i Kristiansand til kunstmuseum. En stor del av utstillingen i kunstsiloen er malerier Tangen har gitt til stiftelsen AKO Kunststiftelse, en stiftelse som ble opprettet av Tangen.

For å få bygget kunstsiloen ga han eks-ordfører Arvid Grundekjøn yachtferie til 440.000 kroner. Som ordfører jobbet Grundkjøn aktivt for å få kommunen til å sponse kunstsilo prosjektet til Nicolai Tangen. Da hans ordfører periode var over ble han styreleder for stiftelsen AKO Kunststiftelse.

Nicolai Tangen sponset barneskoleelever til å besøke museet, noe som ga kunstig høye besøkstall. Når kostnadene begynte å balle på seg, måtte både kommunen, fylkeskommunen i tillegg til Tangens kunststiftelse, bidra med ytterligere penger. Staten bidro med 175 millioner kroner til byggingen av Tangens kunstmuseumsprosjekt.

Da Tangen fikk stillingen som direktør for Oljefondet uttalte han at han ville inndra formuer gjennom 100 prosent arveavgift. Selv har han plassert sine penger i skatteparadiset på Cayman Island. Som tidligere leder for hegdefondet Ako Capital og stiftelsen Ako Foundation har han plassert milliarder i skatteparadiset.

Disse skandalene som oppstår jevnlig ved ansettelser i offentlige toppstillinger, vil Nye Borgerlige unngå. Vi vil ikke at ansettelser skal skje via et styre og ansettelsesråd, men gjennom offentlige høringer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.